11:51 AM Protocol colaborare Politia Romana | |
Campania "Puneti Frana Furturilor de Biciclete!"
Furturile de biciclete săvârşite pe raza municipiului Ploieşti, şochează prin simplitatea şi rapiditatea cu care se produc. Marea majoritate a bicicletelor au fost sustrase, în cazul blocurilor de locuinţe, de pe scara blocului şi din uscătoriile blocurilor. În prea multe dintre situaţii, aceste vehicule nu erau asigurate corespunzător sau nu erau asigurate cu niciun mijloc tehnic de protecţie, astfel încât ele au fost „săltate” foarte uşor.
O situaţie relativ asemănătoare o întâlnim şi în cazul furturilor de biciclete aflate în gospodăriile de tip „casă pe pământ”, bicicletele fiind lăsate la vedere în curtea imobilului căile
În cazul bicicletelor asigurate cu lanţ sau cablu prevăzute cu încuietori, acestea nu au constituit o piedică în calea infractorilor, ele fiind tăiate cu cleşti de forţă, după cum arată
Sintetic, putem vorbi de două situaţii:
1. o primă situaţie este dată de neglijenţa posesorilor de
2. a doua, este reprezentată de asigurarea incorectă/ineficientă
Pentru prima situaţie nu spunem decât că este la nivelul simţului comun faptul că prin lăsarea neasigurată a bicicletei, hoţii „sunt invitaţi” să treacă direct la actul infracţional. Referindu-ne
- chiar şi cu interfon la intrarea în bloc, se va găsi cineva care să le deschidă;
- odată ajunşi în scara blocului vor pleca nestingheriţi cu bicicleta, pornind de la premisa că „nimeni nu îi va întreba de sănătate”, respectiv dacă pot face dovada că bicicleta le aparţine.
a. că există mijloace tehnice de asigurare, clasificate pe
b. că asigurarea corectă a bicicletei nu împiedică total furtul dar:
- „îl ţine” pe hoţ mai mult timp la faţa locului; cu atât
- hoţul este împiedicat să folosească anumite componente
Având în vedere cele expuse anterior, conducerea Secţiei 6 Poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti a luat iniţiativa demarării unui proiect şi a unei Campanii de prevenire a furturilor de biciclete intitulate generic „Pune frână furturilor de biciclete!”. Prin caracterul ei de noutate şi originalitate, Campania se va dezvolta, pentru început, la nivelul municipiului Ploieşti pe durata unui an, urmând apoi să fie extinsă la nivelul judeţului Prahova.
Activităţile Proiectului vor debuta în data de 10.02.2011, începând cu ora 1500 la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova din Ploieşti, strada Vasile Lupu, nr. 60. Cu această ocazie, o dată cu restituirea către păgubiţi a bicicletelor furate de pe raza municipiului Ploieşti, vor fi prezentate materialele de campanie, dezbătute măsurile antivictimale propuse de partenerii de proiect şi înregistrate primele biciclete.
Reducerea riscului de victimizare a cetăţenilor ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de furt de biciclete reprezintă scopul general al activităţilor poliţieneşti, acest scop preconizând sa fie atins prin:
i. informarea cetăţenilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni
ii. efectuarea demersurilor de înregistrare a bicicletelor pentru recuperarea lor mai rapidă
Punctul „i” face parte din ansamblul măsurilor de prevenire ante-delictum, adică înainte să se producă infracţiunea, iar activităţile noastre şi ale partenerilor vor consta în sensibilizarea posesorilor de biciclete în direcţia adoptării unor conduite care să împiedice sau să pună în dificultate un eventual hoţ. Dintre acestea, recomandăm :
1. Chiar dacă bicicleta este asigurată, păstraţi codul
2. Achiziţionaţi un bun sistem de securitate; cu un nivel de
3. Pentru bicicletele dotate cu sisteme de eliberare rapidă
4. A parca bicicleta în locuri izolate, este un risc în
5. Acasă, pe cât este posibil, ţineţi bicicleta în
6. O bicicletă lăsată pe scara blocului, în faţa casei, în uscătoria
7. Pentru bicicleta dotată cu schimbătoare de viteză, după
8. Aplicaţi semne distinctive pe componentele bicicletei
Punctul „ii” (înregistrarea bicicletei) face parte din ansamblul mijloacelor de prevenire post-delictum,
- înregistrarea la poliţie a unor
- Poliţia emite unui certificat de
- se aplică unui stick pe bicicletă al
Dacă furtul se produce totuşi, bicicletele şi componentele sale sunt lesne de identificat, pentru că datele comunicate Poliţiei sunt cunoscute doar de Poliţie şi proprietar.
În acest efort efort de prevenire a furturilor de biciclete şi de recuperare rapidă a prejudiciului cauzat, suntem sprijiniţi de:
ASOCIAŢIA SPORTIVĂ „RACETECH” PLOIEŞTI
FREERIDER.ro- publicaţie online
S.C. TOMAS. S.R.L.- dl. Marian Toma
CLUB SPORTIV CICLISM PETROLUL PLOIEŞTI
CLUB SPORTIV DINAMO Secţia CICLISM
FIRMA DE PUBLICITATE „DaDESIGN”
RADIO PRAHOVA
DE CAND VA FI LANSATA OFICIAL CAMPANIA, AMATORII SE POT PREZENTA LA SECTIA 6 PENTRU A-SI INREGISTRA BICICLETELE , de aceea se va face o lista cu membrii Racetech In cazul oricaror incidente pe care le aveti in trafic puteti apela dispeceratul IPJ PRAHOVA la urmatoarele numere de telefon: 0244/595340 sau 0244/302005. Datele despre termenii protocolului cu Politia Romana le vom publica ulterior. | |
|
Total comments: 3 | ||||
| ||||